مبتلایان به کرونا چه غذاهایی باید بخورند؟ خبرنگاران
به گزارش وبلاگ ساعت گلورایا، تقویت سیستم ایمنی بدن بهترین راه برای مقابله با بیماری کووید 19 است.
به گزارش گروه اجتماعی وبلاگ ساعت گلورایا، در روز های کرونایی، یکی از مهم ترین سوال هایی که برای مبتلایان به کرونا و خانواده هایشان پیش می آید، این است که چه خوراکی هایی در زمان ابتلا به کرونا بخوریم؟
با آنالیز تحقیقات مختلف در این زمینه، به نکات قابل توجهی دست یافت.
براساس آنالیز متون علمی و گزارش های مراکز پژوهشی معتبر می توان استنباط کرد، این است که برای مقابله با بیماری کووید -19، بهترین شیوه ارتقا و تقویت شرایط سیستم ایمنی بدن و تامین میزان احتیاج به مایعات، الکترولیت ها، انرژی، پروتئین و ریز مغذی ها است.
افرادی که مبتلا به این بیماری می شوند به علت کاهش قدرت سیستم ایمنی و کاهش شدید اشتها احتیاج به حمایت های تغذیه ای مناسب دارند که باید ضمن رعایت بهداشت (بحث خدمات غذایی)، برای جلوگیری از آسیب بیشتر و نیز تسریع فرایند بهبودی این افراد مورد توجه ویژه ای قرار بگیرد.
توجه به منو غذایی برای تامین احتیاج ای انرژی، درشت مغذی ها و ریزمغذی ها با توجه به شرایط بیماری کووید-19 و تغییراتی که ناشی از این بیماری در اشتها و دریافت غذا در این بیماران ایجاد می شود بسیار حائز اهمیت بوده و باید مورد توجه ویژه مشاوران تغذیه قرار گیرد.
- تامین انرژی و دقت در محاسبه کالری و سایر مواد مغذی در رژیم غذایی با قوام غذایی مختلف اعم از مایع یا نرم یا جامد بر مبنای محاسبات علمی تنظیم رژیم غذایی باشد.
در تنظیم غذا های اصلی، پیش غذا، دورچین ها و نوشیدنی ها در هر وعده به مقدار احتیاج انرژی، پروتئین و سایر درشت مغذی ها و ریز مغذ های مورد احتیاج بیمار دقت شود. برای این منظور از دستورالعمل حمایت های تغذیه ای بیماران سرپایی و بستری مبتلا و یا مشکوک به کرونا ویرایش 2 اردیبهشت 1399 استفاده شود.
برنامه رژیم غذایی بیماران طبق نظر کارشناس تغذیه و طبق جدول پیوست 1 تنظیم شود. در بیمارانی که شرایط خاص دارند با نظر مشاور تغذیه از مکمل های تجاری کامل تغذیه ای (Formula Complete) به عنوان وعده های اصلی غذا و میان وعده های غذایی استفاده شود.
مطابق آخرین مقالات منتشر شده جهت بیماران کووید-19 بهترین رژیم غذایی، رژیم غذایی نرم، پرپروتئین و پرکالری است. در صورت استفاده از رژیم های مایعات صاف و کامل پیشنهاد می شود پس از حداکثر 2 روز رژیم غذایی بیمار به رژیم نرم تغییر یابد و قوام غذای دریافتی بر حسب تحمل بیمار به تدریج سفت تر شود.
غذا های مناسب برای کرونایی هاصبحانه:
نکات مهم قبل از تدوین برنامه غذایی صبحانه
- ترجیحاً از مواد غذایی بسته بندی شده مثل نان صنعتی و قند و شکر بسته بندی شده استفاده شود.
- ترجیحاً بهتر است کشمش و یا عسل جایگزین قند و شکر شود.
- ترجیحاً سایر اقالم غذایی مانند پنیر، مربا، عسل، حلوا شکری و... نیز به صورت بسته بندی تک نفره باشند.
- استفاده از پنیر های پرچرب و یا با عنوان خامه ای به دلیل وجود اسید چرب اشباع بالا توصیه نمی شود.
- تهیه نان های بسته بندی سبوس دار در اولویت باشد.
- تخم مرغ آب پز خوب پخته شده باشد.
- لبنیات پروبیوتیک و کم چرب تهیه شود.
- استفاده از غذا های گرم حداقل دو الی سه بار در هفته در وعده صبحانه توصیه می شود.
- وجود حداقل یک نوع منبع پروتئینی در وعده صبحانه الزم است.
غذا های پیشنهادی در صبحانه بر اساس قوام غذا:
توجه: در هر نوع رژیم غذایی غذا های مجاز آن دسته عنوان شده است و ترکیب بندی اقلام غذایی جهت برنامه ریزی منوی غذایی بر اساس غذا های مجاز هر گروه به عهده کارشناس تغذیه می باشد:
جهت بیمارانی که رژیم مایعات یا رژیم مایعات صاف دارند سه وعده غذایی اصلی و سه میان وعده از مواد غذایی یا غذا های مجاز.
مطابق برنامه ریزی کارشناس تغذیه بیمارستان مانند آبگوشت صاف شده، فرنی، شیر، آبمیوه طبیعی، آب هویج، ماست رقیق شده، ژله، سوپ صاف شده، چای و عسل و... توزیع شود.
جهت بیمارانی که احتیاج به دریافت کالری و پروتئین بالاتری دارند روزانه 900 میلی لیتر) در 3 نوبت هر بار 300 میلی لیتر (محلول خوراکی حمایت تغذیه ای (ONS) مانند فرمول های تجاری کامل (Formula Complete) در میان وعده یا بعد از وعده اصلی غذا به تشخیص کارشناس تغذیه به بیمار داده شود.
جهت این بیماران غذا ها یا مواد غذایی مانند شیر، چای و عسل، فرنی، عدسی، انواع سوپ ها، شله زرد، ژله، شیر برنج رقیق و... به تشخیص کارشناس تغذیه توزیع شود.
جهت بیمارانی که احتیاج به دریافت کالری و پروتئین بالاتری دارند بنا به تشخیص مشاور تغذیه یکی از روش های زیر به کار گرفته شود:
-روزانه 900 - 600 میلی لیتر (در 2 تا 3 نوبت هر بار 300 میلی لیتر) محلول خوراکی حمایت تغذیه ای (ONS) مانند فرمول های تجاری کامل (Formula Complete) در میان وعده یا بعد از وعده اصلی غذا به تشخیص کارشناس مشاور تغذیه به بیمار داده شود.
-روزانه 300 سی سی شیر بادام در میان وعده یا بعد از وعده اصلی غذا به تشخیص کارشناس مشاور تغذیه به بیمار داده شود.
-روش تهیه 300 سی سی محلول شیر بادام:
هفت عدد بادام درختی پوست گرفته شده همراه با یک قاشق غذاخوری عسل و با افزایش آب تا 300 سی سی در مخلوط کن میکس شود.
-روزانه 600 میلی لیتر محلول Nog Egg در میان وعده یا بعد از وعده اصلی غذا به تشخیص کارشناس مشاور تغذیه به بیمار داده شود.
-روش تهیه 300 سی سی محلول Nog Egg:
یک زرده و دو عدد سفیده تخم مرغ آب پز + شیر کامل (جهت بیماران تنفسی (1 لیتر+ مغز) از انواع مغز ها میتوان استفاده کرد (آسیاب شده 2 قاشق غذا خوری+ عسل 1 قاشق غذا خوری+ عصاره مالت 1 قاشق غذاخوری
-جهت سایر بیماران (غیر تنفسی) از شیر کم چرب یا نیم چرب به جای شیر کامل استفاده شود.
غذا های مناسب برای کرونایی هاغذای نرم
جهت بیماران غذا ها یا مواد غذایی مانند شیربرنج، حلیم، پوره سیب زمینی، تخم مرغ آبپز، مسقطی، فرنی، پوره سبزیجات، پنیر، شله زرد، ژله، شیر، چای و عسل، عدسی، انواع سوپ ها و... به تشخیص کارشناس تغذیه توزیع شود.
جهت این بیماران کلیه غذا ها یا مواد غذایی مجاز قابل استفاده در وعده صبحانه مانند نان معمولی یا سبوس دار، پنیر، شیربرنج، حلیم، سیب زمینی و تخم مرغ آبپز، حلوا شکری، فرنی، سبزیجات، شله زرد، ژله، شیر، چای و عسل، عدسی، انواع سوپ ها و... به تشخیص کارشناس تغذیه با در نظر دریافت اصول تغذیه در این گروه از بیماران با استفاده از منو پیشنهادی و جدول غذایی پیوست توزیع شود.
غذا های پیشنهادی در نهار و شام بر اساس قوام غذا:
توجه: در هر نوع رژیم غذایی غذا های مجاز آن دسته عنوان شده است و ترکیب بندی اقالم غذایی جهت برنامه ریزی منوی غذایی بر اساس غذا های مجاز هر گروه به عهده کارشناس تغذیه می باشد:
مایعات صاف
سوپ صاف شده یا آب گوشت بدون چربی + آب میوه های طبیعی + ژله (اسیدی و ترش نباشد)
مایعات کامل
سوپ پر پروتئین + ماست پروبیوتیک
سوپ سبزیجات و مرغ + روغن زیتون + ماست پروبیوتیک / دوغ
کته نرم، پوره مرغ یا بوقلمون یا گوشت، سیب زمینی آب پز یا پوره سیب زمینی، آب گوشت یا آب مرغ کم چربی، هویج پخته یا کدو حلوایی پخته، ماست پروبیوتیک، سوپ پر پروتئین، پوره سبزیجات، پوره مرغ یا گوشت، حلیم، نان تست دورگیری شده، خوراک لوبیا چیتی با گوشت یا مرغ چرخ شده، خوراک عدسی با گوشت یا مرغ چرخ شده و...
توجه: کارشناس تغذیه با توجه به غذا های مجاز در این گروه، منوی غذایی مورد احتیاج را تنظیم می کند.
در این نوع از رژیم غذایی از انواع مختلف مواد غذایی و غذا ها با رعایت نکاتی که به توضیح ذیل به آن پرداخته شده است می توان استفاده کرد:
برای بیماران اورمیک، سوپ به عنوان پیش غذا سرو نمی شود (به دلیل محتوای پتاسیم بالا)
-حذف دورچین های خام و جایگزینی دورچین های پخته کنار غذا ها شامل: لبو، کدو حلوایی، هویج، بروکلی، گل کلم، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی، اسفناج، شلغم
-استفاده از نارنج، لیمو، زیتون و گوجه فرنگی کنار غذا (با نظارت و آموزش نحوه شستشو) گوجه فرنگی بهتر است به صورت پخته یا کبابی همراه غذا سرو شود چرا که فرآیند طبخ باعث افزایش زیست دسترسی به لیکوپن می شود.
- حذف کوبیده گوشت و شنیسل و غذا هایی که ممکن است مرکز آن ها خوب پخته نشود. (جوجه کباب در صورت تکه های ریز و پخت کامل بلامانع است).
- هفته ای 2 تا 3 بار ماهی در برنامه غذایی به خصوص برای بیماران
-تهیه سوپ های مقوی مانند سوپ کدو حلوایی، سوپ شیر و جو، خوراک لوبیا با قارچ، سوپ شیر و قارچ و... کنار وعده های غذایی
-اضافه کردن سبوس های بسته بندی به سوپ، آش، کوکو و کتلت
-تهیه غذا های نرم یا پوره برای بیماران بی اشتها یا ناتوان (دریافت گزارش مستمر از بخش در خصوص میزان دریافت غذایی بیماران)
- گنجاندن غذا هایی مثل پوره سیب زمینی پخته شده با پیاز و زردچوبه و یا به صورت کوکو سیب زمینی در برنامه غذایی
- حذف غذا های سرد مانند الویه و ناگت از منوی غذایی پرسنل
- ضروری است کلیه کباب ها اعم از جوجه یا کوبیده گوشت یا چنجه بعد از کباب شدن حداقل به مدت ده دقیقه بخار پز شوند تا از پخت کامل آن مطمئن گردند یا اینکه حداقل نیم ساعت در فر گذاشته شوند به طوری که دمای داخلی غذا حداقل 70 درجه سانتی گراد باشد.
- سبزیجات پخته در انواع خورشت ها و دورچین ها مانند خورشت لوبیا سبز، خورشت کدو، خورشت به، خورشت بامیه، خورشت آلو اسفناج و خورشت کرفس که به صورت پخته و بدون سرخ کردن توصیه می شود.
- استفاده از روغن زیتون در وعده های غذایی روزانه در صورت امکان توصیه می شود.
- حذف روش سرخ کردن و استفاده از روش های بخارپز، آب پز و یا تفت دادن (ترجیحاً غذا ها به صورت بخارپز، آب پز یا کبابی باشند).
- خودداری جدی از سرو غذا های نیم پز
- استفاده از جوانه گیاهان (جوانه ماش، گندم و...) در دورچین های غذایی
- استفاده از نعنا و ریحان در دورچین های غذایی
- عدم استفاده از ادویه های محرک مانند فلفل و ادویه کاری
برخی غذا ها بومی و خاص یک منطقه می باشند که بنا بر نظر کارشناس تغذیه و با رعایت اصول تغذیه در این بیماران می توان در منوی غذایی از آن ها استفاده نمود.
غذا های مناسب برای کرونایی هامیان وعده
با توجه به کاهش اشتهای این بیماران و از طرفی افزایش احتیاج های تغذیه ای در این بیماران توزیع میان وعده الزامی است.
میان وعده برای بیمار و پرسنل می تواند شامل چای و عسل، عدسی، ژله میوه ای (ترش نباشد)، شیر برنج، پوره سیب زمینی، تخم مرغ آب پز و گوجه فرنگی، انواع میوه مانند سیب، پرتقال، لیمو شیرین، شیر کم چرب ترجیحاً پروبیوتیک و خرما، شیر کم چرب ترجیحاً پروبیوتیک و موز، پوره سیب، پوره خرما و عسل، پوره سیب و موز، شیر کم چرب ترجیحاً پروبیوتیک، شله زرد (شیرین شده با عسل)، سمنو، فرنی و انواع سوپ، آب میوه های طبیعی (پرتقال یا هویج)، پودر های تجاری فرمول های کامل آماده و... باشد.
در برخی از بیمارستان ها اکثرا برای میان وعده از شیر استفاده می شود، در این صورت می توانید آن را از وعده صبحانه حذف کنید.
نکات مهم در تنظیم برنامه غذایی بیماران دیسترس
- قهوه تازه و طبیعی فاقد هر گونه افزودنی به علت خاصیت وازدیالتوری برونش ها میتواند در کاهش دیسترس تنفسی موثر باشد (قبل از استفاده برای بیمار در خصوص سابقه مصرف قهوه و آلرژی سوال کنید).
- مصرف شکر و قند ساده در این بیماران باعث افزایش دیسترس تنفسی و سرکوب عملکرد سیستم ایمنی می شود.
- مویز (کشمش قرمز) به خاطر داشتن مقادیر بالای دی هموگاما لینولنیک میتواند عملکرد ضد التهابی ریوی و کاهنده دیسترس باشد و جایگزین مناسبی برای قند می باشد.
- مصرف ترکیبات گریپ فروت یا سیر در بیماران کرونا ویروس که تحت درمان با دارو های آنتی ویرال هستند، ممنوع است و اثر درمان را کاهش می دهد.
- مصرف آجیل سویا بدون نمک به صورت پودر شده در کنار مغز ها به علت داشتن پروتئین باال و آنتی اکسیدان در بهبود شرایط بیماران می تواند موثر باشد.
منبع: خبرگزاری دانشجو