خشکسالی به ماهیان پرورشی هم رحم نمی کند

به گزارش وبلاگ ساعت گلورایا، تهران (پانا) - خشکسالی به مرور زمان همه چیز را نابود می نماید. حالا استخرهای پرورش ماهی در چهارمحال و بختیاری تحت تأثیر این پدیده شوم قرار گرفته اند و اگر فکری برای تامین آب پرورش ماهی که اشتغال زایی بالایی دارد، نگردد این صنعت هم تعطیل می گردد.

خشکسالی به ماهیان پرورشی هم رحم نمی کند

به گزارش ایسنا، چهارمحال و بختیاری قطب فراوری ماهیان سردآبی در کشور محسوب می گردد، اما این صنعت با چالش های بسیاری روبرو شده است، قطعا رشد و توسعه صنعت آبزی پروی در کشور به دلیل احتیاج کشور به منبع پروتئین این ماده غذایی ارزشمند احتیاجمند توجه به زیرساخت ها بوده و در این حوزه نقش مراکز تحقیقاتی علمی و دانشگاهی در کاهش چالش ها و تقویت این صنعت نادیده گرفته شده است.

مزارع شیلات در چهارمحال و بختیاری در برهه های مختلف تحت ثاثیر حوادثی مانند سیل، آلودگی نفتی، نشت پساب کارخانجات و آلودگی منابع آب، خشکسالی، کم آبی، بیماری های ویروسی و ... قرار گرفته اند و هر کدام از این مسائل باعث ضرر و زیان فراوان به فراورینمایندگان و پرورش دهندگان ماهی در استان شده است.

چهارمحال و بختیاری جزو استان های ساحلی در کشور محسوب نمی گردد، اما ظرفیت های قابل توجهی در این استان برای توسعه صنعت آبزی پروری وجود دارد، پرورش ماهیان زینتی و پرورش ماهی در قفس در دریاچه سد کارون چهار نیز در این استان مورد توجه قرار گرفته است و می توان با توسعه آن علاوه بر افزایش فراوری، اشتغالزایی نیز ایجاد کرد.

یکی از نکاتی که باید در توسعه صنعت آبزی پروری مورد توجه قرار داد، مسائل زیست محیطی است، باتوجه به اینکه مزارع پرورش ماهی ارتباط مستقیمی با منابع آبی دارند، اگر مسائل زیست محیطی در استفاده از دارو، غذا و پساب این مزارع مورد توجه قرار نگیرد، آسیب های غیرقابل جبرانی را به محیط زیست وارد می نماید.

بعلاوه باتوجه به کاهش بارش ها و چالش کم آبی در چهارمحال و بختیاری می طلبد بحث افزایش بهره وری از منابع آبی در صنعت آبزی پروری مورد توجه جدی متولیان قرار بگیرد، تا علاوه بر تامین امنیت غذایی و برطرف احتیاج کشور به این ماده غذایی ارزشمند، منابع آبی و حفظ محیط زیست نیز از آسیب حفظ گردد.

خشکسالی و کم آبی در چهارمحال و بختیاری موجب کاهش 20 تا 25 درصدی فراوری ماهی در چهارمحال و بختیاری شد.

رضا کریمی- مدیر شیلات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه بیماری VHS در سال های گذشته خسارات فراوانی را به مزارع پرورش ماهی در استان وارد کرد، اظهار کرد: در چند سال اخیر با کوشش های پرورش دهندگان در استان فراوری ماهی به 23 هزار و 500 تن در سال رسید و اکنون در صدر فراوری ماهیان سردآبی در کشور قرار داریم.

وی اضافه کرد: خشکسالی و کم آبی در چهارمحال و بختیاری موجب کاهش 20 تا 25 درصدی فراوری ماهی در استان شد، طبق برنامه وزارت جهادکشاورزی باید سالانه 2000 تن افزایش فراوری ماهی در استان داشته باشیم که با شرایط خشکسالی این کار بسیار سخت است.

کریمی با بیان اینکه سالانه 500 هزار قطعه ماهیان زینتی در چهارمحال و بختیاری فراوری می گردد، گفت: باتوجه به اینکه این عدد قابل توجه نیست، اما ظرفیت های خوبی در این استان برای پرورش ماهیان زینتی وجود دارد.

مدیر شیلات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: سالانه 40 میلیون قطعه بچه ماهی از تخم چش زده وارداتی در استان فراوری می گردد و مازاد احتیاج به خارج از استان صادر می گردد.

وی با اشاره به اینکه در بخش شیلات 3500 اشتغال مستقیم و 8000 اشتغال غیرمستقیم در چهارمحال و بختیاری ایجاد شده است، یادآور شد: پرورش ماهی کاملا وابسته به منابع آبی روان است و خشکسالی کاهش مستقیم بر مسئله فراوری خواهد گذاشت.

کریمی در مورد بحث مکانیزاسیون مزارع پرورش ماهی در چهارمحال و بختیاری، شرح داد: اولین بحث در تکمیل زیرساخت های این حوزه بحث اعتبار است، بعلاوه مکانیزاسیون احتیاجمند تامین برق بوده و نمی توان در مزارع منطقه ها دور دست این کار را انجام داد.

مدیر شیلات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری نبود تشکل های صنفی آبزی پروری قوی در کشور و استان را از دیگر مسائل حوزه پرورش ماهی عنوان نمود و اضافه کرد: تشکل هایی در کشور وجود دارد، اما این تشکل ها تا به امروز هیچ نقشی در تصمیمات این حوزه مانند قیمت گذاری ماهی و بچه ماهی، نهاده و ... ندارند.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه آلودگی های پساب صنایع و آلودگی های نفتی به بخش اعظمی از مزارع پرورش ماهی در چهارمحال و بختیاری در سال های گذشته خسارت وارده نموده است، اظهار کرد: آلودگی نفتی منطقه سرخون 1400 تن ظرفیت برای فراوری ماهیان سردآبی در استان را بلااستفاده نموده است و منظره روشنی برای برطرف آلودگی نفتی از این منطقه وجود ندارد، پساب کارخانه پتروشیمی لردگان نیز سال گذشته باعث تلفات 200 تن ماهی شد و امکان تکرار این مسئله نیز وجود خواهد داشت.

کریمی با اشاره به ظرفیت علمی جهاددانشگاهی در کاهش مسائل و مسائل حوزه آبزی پروری، گفت: این نهاد می تواند در بحث اصلاح نژاد ماهی قزل آلای رنگ کمان ورود پیدا کند، بعلاوه راهکارهایی برای فراوری بچه ماهی های مقاوم به ویروس ارائه دهد.

مدیر شیلات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در سرانجام عنوان نمود: بحث فرآوری ماهی در این استان قوی نیست و عمده فراوری به صورت خام فروشی از استان خارج می گردد، بنابراین سود چندانی عاید فراورینماینده نمی گردد.

محمد اسدی- مدیرکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه بیشتر داروهای اخصاصی مورداحتیاج در صنعت آبزی پروری در کشور وارداتی است، اظهار کرد: می توان با فراوری بچه ماهی مولد ماهی مقاوم فراوری کرد، ظرفیت خوبی در مراکز تحقیقاتی جهاددانشگاهی برای فراوری آنتی بیوتیک و داروهای اختصاصی این صنعت در کشور وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه تراکم مزارع پرورش ماهی در چهارمحال و بختیاری بالا است، گفت: بنابراین بار میکروبی نیز بالتبع آن بالا می رود و روش های پرهزینه برای مقابله عموما جواب نمی دهد، باید از روش های کم هزینه برای کاهش تلفات ماهی در مزارع پرورش ماهی استفاده کرد.

اسدی اعلام کرد: استفاده طولانی مدت از سموم برای کاهش تلفات و بیماری ها در مزارع پرورش ماهی باعث مقاومت انگل ها می گردد، بعلاوه قیمت این سموم بالا است و رغبتی برای استفاده از این سموم وجود ندارد.

مدیرکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری عنوان نمود: باید از روش های برای مبارزه با بیماری در مزارع پرورش ماهی استفاده کرد که برای محیط زیست آسیبی نداشته باشد.

وی در سرانجام گفت: یافته های علمی در حوزه های مختلف مانند دامپروری، دامداری و ... باید به وسیله خود محقق ترویج داده گردد، بعلاوه این ترویج باید علمی و عمیق باشد، عموما دامداران و سایر فراورینمایندگان حوزه کشاورزی نمی دانند در مراکز تحقیقاتی چه می گذرد.

احمد عرفان منش- مدیر گروه پژوهشی فرآورده های بیولوژیک دامی جهاددانشگاهی در سفری که اخیرا به چهارمحال و بختیاری داشت با بیان اینکه در استان هایی که بحث آبزی پروی دنبال می گردد، بالتبع آن فراورینمایندگان با مسائل و مسائل مختلف دست و پنجه نرم می نمایند، اظهار کرد: جهاددانشگاهی از سال 1369 فعالیت خود را با پژوهش های علمی در حوزه آبزی پروی شروع نموده و فعالیت های مختلفی را در این حوزه انجام داده است.

وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی از سال 1384 وارد حوزه بهداشت و بیماری های مرتبط با حوزه آبزی پروری شد و از سال 1393 نیز بر روی بیماری های ویروس در این بخش متمرکز شده است.

عرفان منش با اشاره به تجارب گسترده جهاددانشگاهی در حوزه آبزی پروری، شرح داد: این نهاد می تواند به مسائل و مسائل حوزه آبزی پروری در استان ها ورود پیدا نموده و این چالش ها را تا حدودی با استفاده از ظرفیت پروژهشکده های این نهاد مرتفع کند.

مدیر گروه پژوهشی فرآورده های بیولوژیک دامی جهاددانشگاهی تاکید نمود: چهارمحال و بختیاری قطب فراوری ماهیان سردآبی در کشور محسوب می گردد، بعلاوه کارخانه فرادانه در این استان 50 درصد خوراک مورداحتیاج ماهیان قزل آلا در کشور را فراوری می نماید که این ظرفیت ها می تواند به نحو احسن در بحث تامین پروتئین مورد استفاده قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه پساب مزارع شیلات ماهی در بعضی از نقاط آلودگی های زیست محیطی بسیاری را برای منابع آبی و محیط زیست ایجاد نموده است، گفت: متاسفانه با انجام بعضی اقدامات در حوزه آبزی پروری در حق محیط زیست جفا نموده ایم باید کنترل پساب این مزارع مورد توجه جدی قرار بگیرد.

عرفان منش اعلام کرد: تغذیه، تراکم، کیفیت آب و میکروارگانیسم از جمله پارامترهای تاثیرگذار در بحث آبزی پروی است، اگر بتوانیم این پارامترها را کنترل کنیم بیماری و تلفات در مزارع پرورش ماهی کاهش پیدا می نماید، باید بهره وری تغذیه در مزارع پرورش ماهی بالا برود تا به محیط زیست آسیب کمتری وارد گردد.

منبع: خبرگزاری پانا

به "خشکسالی به ماهیان پرورشی هم رحم نمی کند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خشکسالی به ماهیان پرورشی هم رحم نمی کند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید