نفت 100 دلاری واقعی است؟ ، دولت رئیسی نفت 100 دلاری می فروشد؟
به گزارش وبلاگ ساعت گلورایا، شرکت بزرگ تجارت کالای ترافیگورا پیش بینی نموده بود که قیمت نفت خام تا سرانجام سال 2022، به 100دلار می رسد. این پیش بینی برای کشورهای تولیدکننده و خریدار نفت خبر مهمی است. به خصوص که قیمت مدت هاست رکورد کاهشی زده و فرایند صعودی آن امیدبخش است.
نفت 100 دلاری واقعی است؟
اما آیا نفت 100 دلار می گردد؟ سعید میرترابی کارشناس انرژی به وبلاگ ساعت گلورایا گفت: با بهتر شدن اوضاع جهان، فعالیت مجدد بنگاه های مالی بزرگ و فرایند رو به رشد واکسیناسیون عمومی در جهان، مقدار تقاضا برای نفت خام بالا رفته است.
به گفته این کارشناس انرژی سرد شدن هوا هم در افزایش تقاضای نفت خام تاثیر دو چندان دارد. اما مهم ترین فاکتور این است که فراوری و رشد مالی در کشورهای مختلف بالا برود و ثابت بماند.
میرترابی تاکید می نماید قیمت نفت و فرآورده های نفتی با آغاز فعالیت های مالی در جهان و ثابت ماندن فراوری بالا می رود. اما به گفته این کارشناس، مجموع این عوامل به معنای افزایش تقاضا برای خرید نفت خام است و این افزایش تقاضا، این امیدواری را ایجاد نموده که قیمت نفت خام در جهان به 100 دلار در هر بشکه برسد.
تحلیلگر رسانه اویل پرس هم گفته بازار جهان، تشنه نفت است و بازار نفت در مقایسه با سال گذشته در شرایط بسیار مطلوب تری قرار گرفته است. زیرا اقتصاد جهان کم کم از تبعات همه گیری کرونا و سویه های منفی آن رها شده و به سمت بهبود است.
ورود رقیب نو به بازار نفت
اگرجه پیش بینی ها از افزایش تقاضا برای خرید نفت خبر می دهد اما از طرف دیگر گفته می گردد احتمالا رقیب نوی وارد بازار می گردد. رقیب نفتی نوی به نام چین!
بعضی از کارشناسان از احتمال ورود نفت چین به بازار خبر می دهند. حالا این نگرانی وجود دارد که ورود چین به بازار جهانی نفت، مانع رشد قیمت نفت گردد. اما آیا بازار باید نگران ورود چین به بازار نفت باشد؟
میرترابی خاطرنشان می نماید: رسیدن نفت چین به بازار تحت تاثیر عوامل زیادی است و ورود چین به بازار نفت، قریب الوقوع نیست و چین به زودی وارد بازار نمی گردد.
سهم ایران از نفت 100دلاری؟
در حالی پیش بینی ها وعده نفت 100 دلاری در سال آینده را می دهد که سهم ایران از بازار جهانی نفت به کمترین مقدار رسیده است. اتاق تهران هفته گذشته گزارشی منتشر کرد که نشان می داد ایران در هفت ماهه نخستن امسال میلادی تنها 11 میلیون دلار نفت به چین فروخته است. این در حالی است که مقدار فروش نفت در هفت ماهه نخست سال 2018، حدود 9 میلیارد دلار بوده است.
از طرف دیگر این گزارش نشان می دهد ایران حایگاه خود در بازار نفت جهان را از دست داده و حتی نتوانسته تنها مشتری دوران تحریم خود را حفظ کند. اما در مقابل، مقدار فروش نفت عربستان به چین به 23 میلیارد دلار رسیده است. دو هزار برابر مقدار صادرات نفت ایران به چین بوده.
تحریم ها مانع صادرات نفت ایران به جهان شده و حالا ایران برای استفاده از بازار جهانی نفت باید تحریم ها را برطرف کند و منتظر باشد که بتواند مشتریان رفته خود را مجددا برگرداند. اما اینکه آیا این کار ظرف یکسال ممکن است سوالی است که کارشناسان باید جواب بدهند.
پس تعیین نیست که در صورت برطرف تحریم ها آیا ایران می تواند در صورت رسیدن نفت به 100 دلار، از آن بهره ببرد یا نه.
برای مطالعه بیشتر در همین باره، گزارش تهاتر نفت تحریم ها را بیشتر می نماید؟ را هم بخوانید.
منبع: تجارت نیوز