از شیر بز تا شیر برنج

به گزارش وبلاگ ساعت گلورایا، همه می دانیم که محصولات لبنی به ویژه شیر سرشار از کلسیم و ویتامین D هستند. اما همه اینها علت این نیست که انواع شیر مشابه هم بوده و نکات منفی و مثبت و تغذیه ای شان مانند هم است. بنابراین جدا از ویژگی های مشترک به آنالیز ویژگی های تغذیه ای انواع شیر پرداخته ایم.

از شیر بز تا شیر برنج

از شیر بز تا شیر برنج

برای لحظاتی چشم هایتان را ببندید و به کلمه شیر فکر کنید. در حین فکرکردن به سال های قبل برگردید؛ زمانی که بچه بودید. تصویر و تصور شما از این کلمه چیست؟ تصور من شیشه های شیر ساده است با عکس کله گاو و عبارت صنایع شیر ایران که زیر این کله گاه و عجیب و غریب نوشته شده و با فویل آلومینیومی پلمپ شده بود و در کنار آ هم خاطره ای از شیرهای سه گوش یاد می آید؛ شیرهایی که بازهم همان کله گاوه عجیب روی آن به تعداد زیاد وجود داشت. من و خیلی از بچه های همسن من باید صبحانه یا زنگ سرگرمی یکی از آنها را می خوردیم. وقت تان تمام شد. تصورتان را نگفتید؟

حالا دوباره چشم هایتان را ببندید و به کلمه شیر فکر کنید. اما این بار زمان را عقب نبرید. در قفسه های سوپرمارکت ها بچرخید. حالا احتمالا انواع و اقسام شیر با طعم های مختلف و بسته بندی های متنوع جلوی چشمتان رژه می فرایند و همین مساله هم شاید انتخاب شیر مناسب را برایتان سخت می نماید. برای همین رفتیم سراغ آنالیز انواع شیر،هرچند بعضی از انواع آنها هنوز در کشور ما وجود ندارند اما خدا را چه دیدید، شاید چند وقت دیگر این نوع شیرها هم سر از قفسه سوپرمارکت های ما درآوردند. پس بهتر است درباره شان بدانیم.

همه می دانیم که محصولات لبنی به ویژه شیر سرشار از کلسیم و ویتامین D هستند. بعضی از آنها هم با ترکیبات مغذی ای مانند انواع ویتامین ها و مواد معدنی غنی شده اند. اما همه اینها علت این نیست که انواع شیر مشابه هم بوده و نکات منفی و مثبت و تغذیه ای شان مانند هم است. بنابراین جدا از ویژگی های مشترک به آنالیز ویژگی های تغذیه ای انواع شیر پرداخته ایم.

1- شیر گاو

شیر گاو به دو شکل شیر کامل (whole milk) و شیر پس چرخ (skim milk) وجود دارد. اغلب ما از نوع دوم جداشده استفاده می کنیم. شیرگاو هم مانند انواع دیگر شیرها، ویژگی های مثبت و نکات منفی ای دارد.

+

شیر گاو به ویژه نوع پس چرخ آن دارای بالاترین اندازه کلسیم است. از نظر پروتئین همدو برابر انواع دیگر شیرها پروتئین دارد. البته در انواع مختلف شیر گاو، شامل شیر کامل، دو درصد، یک درصد و شیر پس چرخ، مقدار پروتئین فرق دارد. این شیر به علت سازگاری با دستگاه گوارش انسان و مطلوب بودن طعم و عطر آن در رتبه بالاترین مقدار مصرف در دنیا ایستاده است.

-

حساسیت به لاکتوز (قند شیر) یکی از مشکلاتی است که ممکن است افراد را از خوردن شیر گاو ناتوان کند. معده درد، دل پیچه، نفخ، اسهال و حالت تهوع از علائم حساسیت به لاکتوز است. این مشکل با مصرف شیرهای کم لاکتوز یا بدون لاکتوز قابل حل است.

افراد مبتلا به مشکل حساسیت به لاکتوز می توانند بدون درگیری با هیچ مسئله ای، روزانه 114 گرم شیر کم یا بدون لاکتوز بنوشند.اما هستند افرادی که حساسیت آنها به قدری بالاست که از شیرهای کم لاکتوز یا بدون لاکتوز هم نمی توانند استفاده نمایند. این افراد باید مصرف شیرهای دیگر را جایگزین نموده و برای برطرف کمبود کلسیم از مکمل های آن استفاده نمایند.

2- شیردانه لوبیایی

مردم ساکن کشورهای شرق دور از شیر سویا و سویا به وفور استفاده می نمایند. البته این عادت به تدریج بین مردم سایر کشورها هم رایج شده است؛ اما آنها پرچمدار نهضت شیر سویا هستند! شیر سویا خوراکی نه چندان تازه وارد در سوپرمارکت های بسیاری از کشورهای دنیا و ازجمله کشور خودمان است. این شیر به صورت ساده و طعم دار ارائه می گردد.

+

شیر سویا که آن را اصطلاحا از کشیدن شیره سویا و رقیق کردن آن با آب تهیه می نمایند، سرشار از پروتئین گیاهی، کلسیم و چربی های غیراشباع است. کالری این نوع شیر پایین بوده و دارای عطر و طعم خوب و متنوع است. این نوع شیر، می تواند جایگزین خوبی برای افراد دچار حساسیت به لاکتوز باشد. مصرف آن مانع از ابتلا به سرطان سینه در زنان می گردد. آنالیز ها نشان می دهد زنانی که روزانه 23 میلی گرم سویا دریافت نموده یا یک لیوان شیر سویا می خورند، یک سوم دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.

-

بعضی پژوهش ها نشان می دهد مصرف این نوع شیر مانع از جذب پروتئین حیوانی و مواد معدنی می گردد. طعم شیر سویا برای بعضی دوست داشتنی نیست. به همین علت از خوردن آن امتناع می نمایند. اما یکی از راهکارها استفاده از انواع طعم دار شیر سویا یا خوردن شیر سویا همراه عسل است.

3- شیر بادام

شیر بادام یا شیره بادام یکی از انواع شیرهای پرخاصیت گاهی اما اگران قیمت است که فراوری آن به صورت محدود انجام می گردد.

+

شیر بادام با فرایندی شبیه به روغن کشی از بادام استخراج شده و سپس با اب و شیرین نماینده ها مخلوط می گردد. این شیر گیاهی خواصی شبیه به شیر حیوانی دارد؛ به این ترتیب که مانند شیر حیوانی سرشار از انواع ویتامین ها، مواد معدنی و چربی مفید است. عطر و طعم آن خاص بوده و مخلوطی از طعم و عطر بادام و بوی خاص تلخ بادام است. شیر بادام می تواند جایگزین خوبی برای افارد حساس به لاکتوز باشد.

-

مقدار پروتئین شیر بادام بسیار پایین بوده و برابر یک گرم در هر فنجان است که این مقدار در مقایسه با شیر سویا و شیر گاو که برای هر فنجان تا هشت گرم است، اندازه پایینی است. مصرف آن برای افراد حساس به آجیل و ویتامین B هم خطرناک است. در مواردی شیر بادام را با شکر زیاد مخلوط می نمایند که به این ترتیب کالری و قند آن افزایش می یابد.

4- شیر محلی

+

این همان شیر دهاتی، محلی یا خام است؛ شیری که هیچ فرایند کارخانه ای اعم از پاستوریزاسیون و استرلیزاسیون روی آن انجام نشده است. این مساله، یعنی بکر بودن شیر باعث حفظ کیفیت غذایی آن می گردد.

-

از آنجا که این نوع شیر تحت هیچ فرایند میکروب زدایی و باکتری زدایی قرار نگرفته است، درصورت مصرف ان خطر ابتلا به سالمونلا، تب مالت و ای.کولای (E.Coli) دور از انتظار نیست. بنابراین بهتر است در صورت استفاده از این نوع شیر حتما آن را مدت 10 دقیقه بجوشانیم. از طرفی آن را از دامداری های مطمئن تهیه کنیم. با این همه بهتر است از این نوع شیر استفاده نکنیم.

5- شیر ارگانیک

+

این نوع شیر از دام هایی تهیه شده که با مواد غذایی ارگانیک تغذیه نموده اند. به همین علت در این نوع شیر به جامانده هورمون ها، آنتی بیوتیک ها، سموم آفت کش و... وجود ندارد. از نظر تغذیه ای هم کیفیت این شیر بالاست. در حال حاضر در اغلب کشورهای دنیا از این نوع شیر استفاده می نمایند.

-

قیمت بالا و اطمینان از ارگانیک بودن واقعی این نوع شیر، دغدغه اصلی برای مصرف آن است.

6- شیر ب

شیر بز یکی از نوشیدنی های رایج بین عشایر است. اما به تازگی در بعضی از کشورهای دنیا این نوع شیر هم وارد سوپرمارکت ها شده است.

+

شیر بز از شیر گاو سهل الهضم تر است. به این علت است که ساختار پروتئین آن ساده تر از شیر گاو است. مقدار کلسیم آن هم بیشتر از شیر گاو است. از طرفی مقدار تریپتوفان - یکی از اسیدهای آمینه ضروری - آن هم از شیر گاو بیشتر است.

-

مقدار لاکتوز آن بالاست. به همین علت مصرف آن برای افراد مبتلا به حساسیت لاکتوز مناسب نیست. طعم آن شیرین - شور است و عطر و طعم شیر گاو را ندارد. بوی آن تند بوده و از بین بردن بوی آن سخت است. البته اگر بتوان عطر و طعم آن را بهبود بخشید، مصرف آن از شیر گاو بهتر است.

7- شیر پولویی

شیر برنج یکی از شیرهای گیاهی است. این شیر یا شیره را از برنج قهوه ای یا برنج های کم کیفیت تر تهیه می نمایند.

+

این نوع شیر را معمولا از برنج های اصطلاحا دانه شکسته یا قهوه ای کم کیفیت تهیه می نمایند. اما این به معنی ارزش غذایی خیلی پایین این نوع شیر نیست و مقدار چربی و کالری آن پایین است. طعم آن هم شبیه به طعم وانیل است. بعلاوه بدون لاکتوز بوده و مصرف آن برای افراد دارای حساسیت لاکتوز مفید است. خواص آن، شبیه به خواص شیر سویاست ولی عطر و طعم آن بهتر از شیر سویاست.

-

این شیر از نظر تغذیه ای جزو شیرهای مغذی دسته بندی نمی گردد؛ چون مقدار ویتامین A و C و محتوای پروتئینی آن پایین است. به همین علت برای مصرف آن باید انواع غنی شده شیر برنج را استفاده کرد.

منبع:برترینها

ارسال به وسیله کاربر محترم سایت :omid-a98

منبع: راسخون

به "از شیر بز تا شیر برنج" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از شیر بز تا شیر برنج"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید